Uit de informatie die we al hadden en uit de ervaringen van de ons omringende landen, hebben we begin de jaren '90 een inschatting gemaakt van het aantal te saneren historisch verontreinigde gronden en de totale kost van zo een operatie.
Wegens de grote geschatte hoeveelheid (meer dan 9000 gronden) en kostprijs (ongeveer 7 miljard euro), heeft het Vlaams parlement besloten de historische verontreinigde terreinen niet allemaal tegelijk aan te pakken, maar eerst die gronden die een zeer ernstige bedreiging kunnen betekenen.
Om de saneringsprioriteiten vast te leggen, is een systeem uitgewerkt dat aangeeft waar de kans op ernstige problemen het grootst is. Dit systeem doet een uitspraak over een grond op basis van de gemeten concentraties, het gebruik van een terrein (en dus ook de manieren waarop iemand in contact kan komen met de verontreiniging) en het gevaar voor ernstige verontreiniging van het grondwater. Op basis hiervan worden gronden met een te saneren historische verontreiniging aan de Vlaamse regering voorgesteld. Na goedkeuring verschijnen de aangeduide gronden in het Belgisch Staatsblad. De gepubliceerde gronden zijn voor de OVAM het uitgangspunt om regelmatig de beheerders van de meest prioritaire terreinen aan te manen.
Bij overdracht van een grond met ernstige historische bodemverontreiniging, wordt deze procedure kortgesloten. Dan moet de procedure om tot sanering te komen al doorlopen worden voor de verkoop.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten