dinsdag 9 februari 2010

Aclagro NV

Het woord "BODEM" duidt het geheel van gronddeeltjes, het grondwater, de insluitsels, biologische en chemische agentia en omstandigheden die aanwezig zijn en die inwerken op mekaar, zoals ze op een bedoelde locatie voorkomen met hun gelaagdheid en voorkomen, en in interactie met elkaar en de ruime omgeving.
De afdeling 'Bodemsanering' is al jarenlang actief binnen Aclagro,en zij beschikt dan ook over een fraai palmares en een flinke dosis ervaring. Aclagro is als uitvoerend aannemer een uitstekende partij voor saneringsplichtigen en deskundigen
Zoals de wet het voorschrijft, bepalen erkende bodemsaneringsdeskundigen de meest haalbare saneringstechniek. Zij moeten hieromtrent het akkoord van de overheden bekomen.
Bij saneringstechnieken wordt onderscheid gemaakt tussen ex-situ technieken (bvb. afgraving van de bodem en behandeling in een grondreinigingscentrum) enerzijds en in-situ saneringstechnieken anderzijds. De in-situ technieken kunnen dan weer verder opgedeeld worden in meer klassieke technieken die voornamelijk een directe verwijdering van verontreiniging beogen (meerfasenextractie, bodemluchtextractie,airsparging, ...) enerzijds en minder klassieke technieken die chemische en/of biologische reacties beogen.
Factoren die de meest effectieve bodemsaneringstechniek bepalen, zijn ondermeer de aard en de intensiteit van de verontreiniging, de bodemgeaardheid en het grondwaterniveau, de saneringsdoelstellingen die de overheid stelt, de beschikbare tijd en ruimte, de aanwezigheid van ondergrondse en bovengrondse structuren (leidingen, funderingen, gebouwen, ...), enzovoort. Een goede afstemming tussen alle actoren (inbegrepen de uitvoerende aannemer) is essentieel om tot goede conclusies te komen.
Bij het bepalen van de beste saneringstechniek is het garanderen van de stabiliteit van aanpalende constructies van groot belang. In het geval van zettingsgevoelige constructies vinden uitvoerige stabiliteitsstudies plaats en worden tijdens de uitvoering van de werken de nodige beschoeiingen geplaatst waar nodig. Ook de bemaling dient dan in het bijzonder bestudeerd te worden. Aclagro heeft verregaande expertise hieromtrent in huis.
In het geval van een in-situ bodemsanering zet Aclagro diverse mobiele installaties in voor ondermeer onttrekking, injectie en zuivering van bodemlucht en grondwater. Filterende en drainerende elementen worden op verschillende plaatsen in de onverzadigde of de verzadigde zone aangebracht om de aanwezige verontreiniging te bereiken en indien mogelijk te mobiliseren. In een aantal gevallen kan bijvoorbeeld de verontreiniging rechtstreeks via de luchtfase onttrokken worden. In een aantal gevallen dient de efficiënctie echter verhoogd te worden door bvb. bijkomend lucht, ozon, ... te injecteren. Kennis en ervaring is in dit vakdomein van uitzonderlijk belang.
In welbepaalde gevallen kan de bodem ook gereinigd worden door het bevorderen van natuurlijke afbraakmechanismen. Hiertoe dienen reagentia geïnjecteerd te worden die rechtstreeks reageren met de verontreiniging of die de microbiële activiteit bevorderen om de aanwezige verontreiniging om te zetten tot onschadelijke of minder schadelijk eindproducten. De bodem fungeert dan als een chemische of een biologische reactor. Aangezien zeer veel reacties (gewenste en ongewenste) tussenkomen betreft het hier meestal zeer complexe saneringen.

Aclagro NV
Industrieweg 74
9032 Wondelgem
Tel: 09/370.75.10
Fax: 09/372.99.79 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten