dinsdag 9 februari 2010

Ik ben door de OVAM aangemaand om over te gaan tot bodemsanering dus ik kan best direct een kraan laten aanrukken.

Zo een vaart dien je er niet meteen achter te zetten. Een decretale bodemsaneringsprocedure verloopt gefaseerd en omvat drie stappen:
  • het bodemsaneringsproject: stelt de wijze vast waarop de bodemsanering moet worden uitgevoerd;
  • de bodemsaneringswerken: de afgeleverde conformiteitsverklaring van het bodemsaneringsproject geldt als vergunning voor deze werken;
  • nazorg: de maatregelen ter bewaking en controle.
De bodemsanering is er voor nieuwe verontreinigingen op gericht de richtwaarden voor de bodemkwaliteit te realiseren. Voor historische verontreinigngen is de bodemsanering er op gericht om het risico te verwijderen.
Als deze waarden niet kunnen bereikt worden door maatregelen die overeenstemmen met de stand van de techniek en die geen onredelijke kosten meebrengen (BATNEEC-principe), dan stellen zich voor nieuwe verontreinigingen twee mogelijkheden, voor historische verontreinigingen slechts één:
  • voor nieuwe verontreinigingen wordt de sanering erop gericht te vermijden dat de bodemkwaliteit een risico oplevert of kan opleveren;
  • is (ook) dit niet mogelijk voor de nieuwe of historische verontreiniging, dan worden gebruiksbeperkingen of voorzorgsmaatregelen genomen. 
Bij al deze stappen is de rol van de bodemsaneringsdeskundige van groot belang. Hij is diegene die de nodige onderzoeksdaden zal stellen en de saneringswijze moet uitwerken. Bij de diverse fasen zal de OVAM om goedkeuring gevraagd worden.

Terug naar 
het begin van de pagina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten